วิถี plant-based ในเมือง meat-based ที่ Earthling Café

กรุงเทพ ฯ — เมืองหลวงแห่งสตรีทฟู้ดของใครหลายๆ คน เมืองที่ไม่ว่าความหิวจะบุกมาเมื่อไหร่ ก็มีอาหารพร้อมเสิร์ฟอยู่ตลอดทั้ง 24 ชั่วโมง เมืองที่ไม่ว่าจะเป็นช่วงเวลาไหนของวัน ก็มีของอร่อยๆ พร้อมให้เอนจอยได้ตลอด ตั้งแต่โจ๊กและหมูปิ้งในยามเช้า ไปจนถึงข้าวขาหมูช่วงมื้อเที่ยง ไม่ก็ลูกชิ้นปิ้งสำหรับมื้อบ่ายยามหิว หรือกะเพราไข่ดาวยามดึก เรียกว่าวัฒธรรมการกินของคนไทยนั้นแข็งแรงไม่แพ้ชาติใดในโลก แล้วพอถึงคิดว่าของอาหารวีแกนละ เชื่อว่าหลายคนต้องเบือนหน้าหนี

ในช่วงหลายสิบปีที่ผ่านมา “veganism” หรือวิถีวีแกนนั้น เป็นสิ่งที่หลายๆ คนพูดถึงกันมาโดยตลอด ไม่ว่าจะเป็นทั้งในแง่ดีหรือแง่ร้าย แล้วก็มีอีกหลายๆ คนที่หันไปโอบรับไลฟ์สไตล์วีแกนอย่างเต็มภาคภูมิ แต่ไลฟ์สไตล์ดังกล่าวจะมีที่ยืนในประเทศที่โปรดปรานการกินเนื้อสัตว์สุดๆ อย่างเมืองไทยได้หรือไม่ อนาคตของวิถีอาหารที่ทำจากพืชจะเป็นอย่างไร เราจะพาไปจับเข่าคุยกับ Samantha Häberly เจ้าของและเชฟจากร้านอาหาร plant-based น้องใหม่ในย่านเอกมัย Earthing Café

ความเป็นมาของ Earthling

เราชื่อ Samantha Häberly ค่ะ เป็นนักโภชนาการอาหารทำจากพืช และเป็นเชฟอยู่ที่รีสอร์ทในไทยและมัลดีฟส์ ทานอาหารแบบ plant-based มาได้ 8 ปีแล้ว จุดเริ่มต้นที่ทำให้สนใจในด้าน plant-based nutrition คือตอนที่เลิกทานเนื้อสัตว์ไปเมื่อ 8 ปีที่แล้ว ไม่มีร้านอาหารไหนที่จะไปทานได้เลย นอกจากจะไปแล้วค่อยสั่งสลัดเอา ลำบากมากๆ เวลาจะหาของทาน ก็เลยเริ่มสนใจในด้านนี้ค่ะ

เข้าสู่วิถี Plant-Based

คิดว่าน่าจะมาทางนี้อยู่แล้วอะค่ะ ตอนเด็กๆ ชอบทำอาหารกับแม่มาก แต่ไม่เคยรู้สึกอยากจับเนื้อสัตว์เลย เคยถามแม่ไปว่า “วัวทำเนื้อได้ยังไง” เพราะเราไม่เข้าใจว่าสัตว์นั่นแหละก็คือเนื้อ คิดว่าเราควรจะซื่อสัตย์กับเด็กนะคะ เพราะหลายๆ คนก็น่าจะอยากเป็นวีแกนถ้าได้เข้าใจเกี่ยวกับอุตสาหกรรมเนื้อสัตว์จริงๆ สำหรับเราเอง เหตุผลแรก (ที่ทำให้เลือกวิถี plant-based) เลยคืออุตสาหกรรมเนื้อสัตว์นั่นแหละ เราไม่เห็นด้วยกับการทำฟาร์มขนาดใหญ่และการทารุณสัตว์แบบนั้น เพราะเราเป็นคนรักสัตว์ ธรรมชาติ และโลกของเรา สำหรับเราแล้วคิดว่าถ้ารักสัตว์ก็ไม่น่าจะทานเนื้อพวกเขาลงนะคะ 


แนวคิดของร้าน

คอนเซปต์หลักเลยก็คือ plant-based เราไม่ชอบคำว่า “วีแกน” เพราะคำว่า “veganism” เป็นอะไรที่ชอบทำให้เข้าใจผิด คนชอบคิดว่าอาหารวีแกนควรจะเป็นอาหารที่ดีต่อสุขภาพ ซึ่งไม่จริงเลย เพราะอาหารวีแกนมักจะมีส่วนผสมของน้ำตาลและวัตถุดิบแปรรูปอื่นๆ อย่างมันฝรั่งทอดนี่ก็วีแกน แต่ไม่ดีต่อสุขภาพเลย เราควรต้องใส่ใจดูเรื่องโภชนาการให้มากขึ้น ดูความเชื่อมโยงกันระหว่างสุขภาพสมองและสุขภาพลำไส้ และการรักษาร่างกายจากภายในสู่ภายนอกโดยที่ยังเน้นความอร่อยด้วย คอนเซปต์ก็คือธรรมชาติ โภชนาการและโลกของเรา

โลโก้และชื่อร้าน

เราออกแบบโลโก้และวาดเอง สำหรับเราแล้ว Earthling ก็คือทุกๆ ชีวิตที่อาศัยอยู่บนโลกใบนี้ ไม่ว่าจะเป็นต้นไม้ วัว แมว คุณหรือเราเองก็ตาม คิดว่าเป็นชื่อที่เหมาะสมกับสิ่งที่เราอยากจะทำค่ะ 

ทำไมถึงเลือกกรุงเทพ ฯ

คิดว่าที่ไหนก็น่าจะเหมาะกับการเปิดร้าน plant-based ค่ะ ในปี 2022 คนเราใส่ใจกับสิ่งที่ทาน ผลของมันที่มีต่อร่างกาย และโลกของเรามากขึ้น ที่กรุงเทพ ฯ มีชุมชน plant-based ที่กำลังเติบโตอย่างรวดเร็ว มีคนที่กล้าเปิดใจยอมรับ เราคิดว่านั่นคือสิ่งสำคัญ ไม่ใช่เฉพาะต่างชาติเท่านั้นที่มาร้านเรา คนไทยก็แวะมาทานด้วยทั้งๆ ที่เพิ่งเปิดได้ไม่ถึง 2 สัปดาห์เอง

ทำไมต้องมีไลฟ์สไตล์แบบ plant-based

เพื่อโลกของเรา สุขภาพ และจิตวิญญาณของคุณค่ะ ทุกคนรู้ว่าอุตสาหกรรมเนื้อสัตว์นั้นเป็นสิ่งที่ทำให้เกิดภาวะโลกร้อนขึ้นอย่างมาก แล้วอาหารที่ให้สัตว์ที่เราฆ่ายังสามารถเอาไปใช้เลี้ยงประชากรทั้งโลกได้อีก นั่นคือเรื่องหลักๆ เลย เรื่องต่อมาก็คือโภชนาการค่ะ หลายๆ คนอาจจะเถียงเรา แต่มีการพิสูจน์แล้วว่าคนที่มีไลฟ์สไตล์แบบ plant-based นั้นส่วนใหญ่แล้วจะมีโอกาสเป็นโรคต่างๆ น้อยกว่า เช่น โรคหัวใจ โรคอ้วน โรคเบาหวาน หรือมะเร็ง นี่เป็นเหตุผลใหญ่เลยที่ไม่ควรทานเนื้อสัตว์ ถ้าคุณเชื่อในเรื่องของพลังงานและจิตวิญญาณ สัตว์พวกนี้เต็มไปด้วยความหวาดกลัวเมื่อพวกเขาโดนฆ่า และพวกเขายังไม่เคยได้รับความรักอีกด้วย พลังงานพวกนั้นอยู่ในเนื้อสัตว์ที่คุณทาน แล้วคุณก็ได้รับพลังงานพวกนั้นไปด้วย 

พื้นที่สร้างสรรค์

เราเชี่ยวชาญในเรื่องของ holistic nutrition ซึ่งเกี่ยวกับการฟื้นฟูจิตใจและร่างกาย เราต้องการให้ทุกคนขยับและเคลื่อนไหวร่างกาย ก็เลยคิดคอนเซปต์พื้นที่สร้างสรรค์นี้ขึ้นมา เราเปิดพื้นที่ให้ทุกคนมาเล่นโยคะและพิลาทิส และฟังเสียงบำบัดไปพร้อมๆ กับดูแลเรื่องโภชนาการ เพราะนี่คือไลฟ์สไตล์ plant-based ที่ไม่ใช่แค่เรื่องของอาหารเท่านั้น

อดีตและอนาคตของอาหารที่ทำจากพืช

คนที่ได้รู้ความจริงเกี่ยวกับอุตสาหกรรมเนื้อสัตว์นั้นก็มีเพิ่มมากขึ้น เพราะมีข้อมูลให้เห็นได้ชัด อีกทั้งอุตสาหกรรมเนื้อสัตว์ยังทำตัวแย่ลงไปอีกเรื่อยๆ ไม่ว่าจะเรื่องจำนวนพื้นที่ที่ใช้ การตัดไม้ทำลายป่า และเรื่องภาวะโลกร้อน เมื่อ 30 ปีก่อนเราไม่มีอินเทอร์เน็ต คนเราก็เลยยังไม่ค่อยได้รับข้อมูลแบบนี้

คำแนะนำสำหรับคนทานเนื้อ

อย่ากลัวที่จะลอง หรืออย่ากลัวที่ลองแล้วจะไม่สำเร็จ เราได้ยินจากหลายๆ คนว่าพวกเขาลองทาน plant-based ไป 1-2 อาทิตย์ หรือ 1-2 เดือนไปจนถึง 6 เดือน แล้วพอกลับไปกินเนื้อสัตว์อีก พวกเขารู้สึกเฟล เราว่าจริงๆ แล้วนั่นคือความสำเร็จนะ เพราะพวกเขาเปลี่ยนแปลงตัวเองได้ แม้จะเป็นเพียงช่วงเวลาสั้นๆ ถ้าใครต้องการคำแนะนำก็แวะมาหาเราได้ เราพร้อมช่วยเทรนคุณได้ค่ะ แล้วคุณจะรู้ว่าอาหารวีแกนอร่อยแค่ไหน อาจจะเริ่มจาก 1 มื้อ ใน 1 วันหรือ 1 สัปดาห์ แล้วต่อไปก็จะง่ายขึ้น เราอยากชาเลนจ์ให้คนลองงดทานเนื้อสัตว์ดูสัก 2 สัปดาห์ แล้วลองบอกเราว่ารู้สึกยังไง รับรองเลยว่าจะรู้สึกถึงความแตกต่างอย่างแน่นอน

Plant-Based Movement 

คิดว่าที่เมืองไทยก็น่าจะเหมือนกับที่อื่นทั่วโลกที่ plant-based movement แบบนี้จะเติบโตขึ้นไปอีกเรื่อยๆ เราคิดว่าคลื่นแห่งความเปลี่ยนแปลงนี้จะส่งผลให้การทานอาหารแบบ plant-based เป็นทางเลือกที่ดีที่สุดสำหรับโลกของเรา อย่างไรก็ตาม ในประเทศอื่นๆ อย่างเวียดนามก็อาจจะยังเติบโตได้ช้าหน่อย เพราะชุมชนคนต่างชาติที่นั่นยังไม่เยอะเท่ากับเมืองไทย คิดว่าคนไทยก็น่าจะสนใจอยู่แล้วด้วยถ้ามีอาหารทางเลือกแบบนี้ให้ทาน อีกอย่างหนึ่งคืออาหารประเภทนี้มักจะมีราคาแพง ทำให้หลายคนอาจจะเอื้อมไม่ถึง เราไม่อยากทำแบบนั้น เราอยากให้ทุกคนรู้สึกสบายใจที่จะแวะมาทานอาหารที่นี่ได้ และต้องการสร้างบรรยากาศที่อบอุ่นและเป็นมิตรกับทุกคน

เมนูตามฤดูกาล

นอกจากการทานอาหารแบบ plant-based แล้ว เรายังเชื่อว่าวิธีการทานอาหารที่ดีต่อสุขภาพที่สุดคือการทานอาหารที่มีตามฤดูกาล เราสามารถลด carbon footprint ได้ถ้าเราทานอาหารที่มีในท้องถิ่นหรือปลูกในชุมชน แทนอาหารนำเข้าจากต่างประเทศเหมือนกับที่หลายๆ ร้านมักจะทำ พวกสมุนไพรหรือวัตถุดิบนำเข้าต่างๆ เช่นมะเขือเทศหรือผลไม้ เราไม่จำเป็นต้องนำเข้าเลยเพราะประเทศไทยก็มีของดีอยู่แล้ว แต่อะโวคาโดหรือสตรอว์เบอร์รี่ก็ไม่ได้มีตามฤดูกาลเสมอไป เราเลยพยายามที่จะออกแบบเมนูของเราให้เป็นไปตามนั้น บางวันตลาดไม่มีวัตถุดิบบางอย่างที่เราอยากได้ เราก็ต้องปรับเปลี่ยนใช้วัตถุดิบอื่นแทน เราน่าจะเปลี่ยนเมนูประมาณ 3 ครั้งต่อปีได้ค่ะ

เมนู Earthing ที่ห้ามพลาด

Breakfast Scramble

อาหารเช้านี้ทำจากเต้าหู้ออร์แกนิกที่ได้มาจากชุมชน มีโปรตีนจากพืชและขมิ้นชัน ซึ่งช่วยให้สุขภาพหัวใจแข็งแรง และช่วยให้ร่างกายต่อสู้กับภาวะเครียด

Smoothie Bowls

ทำจากส่วนผสม 100% จากธรรมชาติ ไม่ใส่น้ำตาลและวัตถุดิบแปรรูป ทุกอย่างปลูกในชุมชน

Burgers

โฮมเมดเบอร์เกอร์ปราศจากวัตถุดิบแปรรูปของเราจะช่วยให้คุณหายคิดถึง junk food

Chick’n Wrap

มื้อเที่ยงเบาๆ ด้วยเนื้อไก่ที่ทำจากเต้าหู้ พร้อมมายองเนสโฮมเมด


Moon Milks

สร้างความสมดุลให้กับร่างกายด้วยเครื่องเทศที่ให้ฤทธิ์อุ่น อแดปโตเจน และนมโฮมเมดที่ทำจากพืช

ติดตามและอัปเดตข้อมูลข่าวสารเกี่ยวกับอาหาร plant-based ได้ที่ The Earthling Cafe

The Rise of Plant-Based Food in the Meat-Based City

Bangkok — the capital of street food according to many. Where hunger will always be satiated, 24/7. This world-renowned city of culinary delights is bursting with amazing food everywhere and at any time of the day. From Joke or Moo Ping for breakfast to Kao Ka Moo for lunch, Look Chin Ping for afternoon snacks, and a late-night feast of Krapao Kai Dow! But what about Vegan food? I can almost hear you scream out loud “Say what now?”. We can’t deny the fact that Veganism has been on the rise for the last few decades and has been on everyone’s lips at one point, whether it was for good or bad. It’s also a fact that globally more and more people are embracing the Vegan lifestyle. But does it have a place in a city where every corner you go to is filled with meat-based food? Can Thailand embrace this plant-based lifestyle like the rest of the world? Today, we’ll take you to the latest up-and-coming plant-based restaurant in Ekamai and have a chat with the Owner/Chef of Earthling Cafe, and ask her some questions about her unique menu and take on the Vegan food scene.

Earthling History

My name is Samantha Häberly. I’m a plant based nutritionist and the chef for a resort company in Thailand and the Maldives. I’ve been plant based for eight years and that’s 

how I got interested in plant based nutrition. Eight years ago, when I stopped eating meat, there was nowhere to eat. There was nothing in any restaurant except a salad in Thailand. It was really hard to find anything to eat. So, that’s when I got interested in it. 

The Path to Plant-based Lifestyle

I was always supposed to be a vegan, I think. When I was little, I would love to cook with my mom, but I never wanted to touch meat. When I was really little, I asked my mom, how do cows make meat? I didn’t know that animals were meat. I think we need to be honest with kids now, too, because I think a lot of people would choose to be vegan if they really understood the meat industry. For me, the first reason was the meat industry. I don’t agree with mass farming, the treatment of animals because I’m an animal lover. I love nature and the planet and I personally think that you can’t eat meat and be an animal lover at the same time. 


The Concept

The whole concept is plant-based. I don’t like the word “vegan”. I think veganism is misleading. People usually think that if something is vegan then it should be healthy. But that’s not true. Because vegan food often has sugar, processed ingredients. It’s not natural. It’s not from the earth. Like potato chips are vegan, but they’re not good for you. We’re all about really looking at nutrition, the link between brain health and gut health, about healing the body from the inside out and about doing it in a delicious way. The concept is nature, nutrition, earth.

Logo and Name

I designed the logo and drew it myself. To me, Earthling is just any soul that lives on planet Earth. Any life that lives on planet earth: a tree, a cow, a cat, you, me. I thought that it was a good name for what I wanted to do. 

Why Choose Bangkok?

I think anywhere is the right place to open a plant based restaurant. I think that in 2022, people have become much more conscious of what they eat, what it does to the body, and what it does to the planet. I think Bangkok has a very quickly growing plant based community and people that are open minded. I think that’s the main thing, and it’s not just foreigners who come here. We’ve been open less than two weeks, but we’re getting Thai people coming in as well.

Why Plant-based Lifestyle

For the planet, for your health, and for your soul. Everybody knows that the meat industry is one of the worst in terms of global warming. Also, we could feed the whole world with the amount of food that we feed to animals that we grow to kill. So, that’s the main thing. The second is nutrition. It’s proven. People will argue with me, but I believe that it’s proven that people who live a plant-based lifestyle generally suffer less diseases, chronic illnesses, less heart disease, less obesity, less diabetes, less types of cancer. That’s a big reason not to eat animals, or at least to eat less animal products.

And also for your soul, your energy. If you believe in energy, then if you think about how these animals die in pain, if they’re scared, and they’ve never received any love in their life, then the energy goes into that meat, and then you consume that energy into your body.

Creative Space

What I specialize in is holistic nutrition. So, it’s more than just food, it’s about healing the mind as well as the body and physically getting people to move. We thought that tying in a little bit of wellness in the creative space fit perfectly with the concept. Because of that, we invite people to come and do yoga, pilates, sound healing, and then tie it together with nutrition because plant-based is a lifestyle, not a diet.

Past and Future of Plant-based Food

I think that because people are more aware now of the information, the truth about the meat industry is much more available now and the meat industry is continuously getting worse and worse; the amount of land that they use, deforestation, global warming, people know more about it now. Maybe 30 years ago, people didn’t know about it as much as today because we’re connected through the internet and are able to share the information.

Advice for Meat Lovers

So, just don’t be scared of it and also don’t feel scared to try or to fail. I hear from a lot of people that they try and after a week or two weeks, or a month or two months or six months, they want to eat meat, then they eat meat. As a result, they feel like they have failed — but that’s not a failure. That’s still a huge success if you’re able to even make a small change at a time. So, just if you need advice, you can always come here. I’m more than happy to help anybody and just experiment in the kitchen. Just practice and you’ll see how delicious vegan food can be. You can do it for sure. You can also start with one meal a day or one day a week. It gets easier and you’ll feel good. Also, I like to challenge people to do two weeks without animal products and tell me how you feel. I promise you’d feel the difference in your body.

Plant-based Movement 

I think that in Thailand, it’s the same as the whole world and I think it’s gonna grow bigger. I think it’s exponential, and that we’re just at the beginning of a wave of change and we’re gonna see some really amazing mass adoption of plant-based diets. It’s the best way to feed the whole planet as well. You know, it’s gonna happen more slowly in places like Vietnam, where maybe there’s less of an international community. Thailand has a huge international community that brings this in.

I think it probably brought a big part in the sense that it brings the food here, and then it gives the access to Thai people. I think Thai people are really interested in it too, once they start getting used to it or trying; when it’s more accessible. I also think that plant-based food can be quite expensive, then maybe less people have access to it. So, we don’t want to do that here. We want everyone to be able to come here to eat, and to feel comfortable. We really focus on creating a homely-friendly environment. 

Seasonal Menu

So, besides plant based eating, I believe that the healthiest way for the body and for the planet to eat is seasonally. You can reduce your carbon footprint by eating local food instead of imported food, like locally grown vegetables. This is because a lot of the restaurants imported the ingredients for their food. Like imported herbs, imported tomatoes or fruit and there’s really no need to do them, because Thailand has amazing produce. Of course, produce is seasonal, like it’s not always in season to eat local avocados. It’s not always in season to eat strawberries. So, when it’s in season, that’s what we design our menu around and when it’s out of season, we’ll change it and put it in the front of our menu. Some days, if the market doesn’t have certain ingredients, then maybe we exchange this ingredient for something else. We’ll probably change the menu 3 times a year. 

Must-tries

Breakfast Scramble

Made with organic tofu and locally grown produce. This breakfast is the perfect start to your day. Because of the tofu, it’s high in plant protein. Turmeric also helps promote a healthy heart and helps the body to fight oxidative stress.

Smoothie Bowls

Made with 100% natural ingredients from the earth; no sugar, nothing processed. All ingredients are locally grown.

Burgers

Homemade and without highly processed ingredients. Our burgers show that plant-based food can be fun and satisfying, even when you have a junk food craving.

Chick’n Wrap

A lighter option that’s perfect for lunch, with homemade tofu “chicken” and homemade creamy mayo.


Moon Milks

Help you feel more balanced with warm spices, adaptogens and homemade plant based milks.

For more information about plant-based food, follow The Earthling Cafe

Your email address will not be published. Required fields are marked *